Czym w ogóle jest żelka w torcie? Pełni wiele różnych funkcji. Może podkręcać lub przełamywać smak całego deseru. Ponadto w przekroju prezentuje się niezwykle efektownie. Zazwyczaj ma ciekawy kolor i inną fakturę niż krem czy biszkopt, dlatego wyróżnia się na ich tle. Obecnie jest to trend bardzo popularny w cukiernictwie.
Forma do żelek – co to takiego?
Forma do żelek to przyrząd cukierniczy, który pozwala w warunkach domowych na przygotowanie żelki do tortu. Stąd też można je znaleźć w ofercie wielu sklepów, np. mf3d.com.pl. Do wyboru są akcesoria o różnych kształtach. Dlatego każdy bez problemu powinien znaleźć formę odpowiednią do swoich potrzeb. Żelka może mieć formę koła, kwadratu czy serca. Nie ma chyba lepszego sposobu na przełamanie naturalnej słodyczy ciasta. Żelki na ogół stosuje się w tortach dla dzieci. Maluchy za nimi wręcz przepadają.
Czy warto w torcie wykorzystać żelkę?
Żelki to w zasadzie warstwy galaretki przygotowywane ze świeżych lub mrożonych owoców, żelatyny oraz cukru. W tym przypadku doskonale sprawdzają się wspomniane już formy do żelek, które znacznie ułatwiają ich wykonywanie. Żelki wzbogacają tort smakowo, orzeźwiają go i upiększają w przekroju. Dlatego są obecnie coraz popularniejsze.
Co ciekawe, średnica żelki powinna być nieco mniejsza niż średnica tortu. Powstałą w ten sposób lukę wypełnia się natomiast kremem. Jest to bardzo istotne. W ten sposób można uniknąć mało estetycznego wybrzuszenia z boku ciasta czy jego przebarwienia. Poza tym taki tort jest łatwiej udekorować.
Popularne rodzaje żelek wykorzystywane w tortach
Okazuje się, że wbrew pozorom przygotowanie żelki do tortu wcale nie musi być bardzo skomplikowane. Pod ręką trzeba mieć jedynie kilka podstawowych produktów oraz odpowiednią formę do żelek. Jakie smaki cieszą się w tym przypadku obecnie największą popularnością? Ciekawych propozycji zdecydowanie nie brakuje.
Bardzo dużą popularnością cieszy się żelka malinowa. Przetwory z malin są bowiem zawsze smaczne i aromatyczne. Doskonale komponują się z wieloma kremami czy biszkoptami. Podkreślają ich smak i dobrze je uzupełniają. Dodatkowo przygotowana w formie do żelek żelka ma intensywny, czerwony kolor i ładnie wygląda w przekroju. Przełamuje słodkość deserów. Ładną barwę ma także żelka truskawkowa, która świetnie smakuje i pachnie. Ma wyrazisty i dość orzeźwiający smak, który kojarzy się z latem.
Dla osób, które nie przepadają za malinami czy truskawkami, dobrym wyborem może być żelka borówkowa. Ma ona ładny, ciemnofioletowy kolor i doskonale prezentuje się w przekroju. Zimą warto postawić na żelkę mandarynkową, która jest jednocześnie słodka i kwaskowata. Pomarańczową barwę ma także żelka z mango. To owoc coraz popularniejszy, z którego robi się często lody czy sorbety. Ma charakterystyczny smak i dobrze komponuje się z klasycznymi smakami np. czekoladowym czy waniliowym.
Ciekawym wyborem może być także żelka z czereśni. Ma intensywną, czerwoną barwę i interesującą strukturę. Wyraźnie odcina się na tle innych warstw tortu i doskonale prezentuje się w przekroju. Czereśniowa żelka z formy to dobry wybór w przypadku deserów letnich, owocowych. Sprawdzi się też połączona z wanilią i czekoladą. Zbliżoną barwę ma żelka żurawinowa, którą zestawić można z karmelem czy gruszką. Nietuzinkową propozycją skierowaną raczej do osób dorosłych jest na pewno żelka kawowa oparta na prawdziwym espresso. Wzbogacić ją też można w likier kawowy.